Megnyitotta kapuit a téli átigazolási piac, az embertelen ivászat után a játékosügynökök munkába állnak, és sok-sok játékos cserélhet gazdát. A számunkra legtöbb érdekességgel nyilván a Ligue1 átigazolási pletykái szolgálnak, azon belül is most különös figyelmet szentelünk az OM esetleges ügyleteinek. Kik jöhetnek, kik mehetnek, utópisztikus és realista ötletek egyaránt felvetődnek a következő hasábokon.

Marcelo Bielsa a marseille-i csapat kapitánya kifejtette már, hogy véleménye szerint két poszton lenne szüksége a csapatnak erősítésre, ezek pedig a jobbhátvéd és a támadóközéppályás pozíciók. El Loco mindkét kívánsága könnyen magyarázható és abszolút érthető.

Az egész keretben a legnagyobb kérdőjel hétről-hétre Brice Dja Djédjé, aki bár lemondta a januári Afrika kupát, de hektikus teljesítményével, és alapvető tudásbéli hiányosságai miatt nyilvánvaló, hogy váltani akarna az argentin tréner.

Aki már nem mondta le a válogatottságot, az ugye André Ayew, Ghána feketecsillaga biztosan hiányozni fog az OM keretéből januárban! Bár több posztban is elhangzott már, nem kérdés, hogy ennek az idei keretnek a legnagyobb sztárja Ő, és még ha nem is ment idén neki eddig túl jól a játék, a hiányát szinte biztosan megérezzük.

Mindkét helyzet orvoslására akadnak már a sajtóban alternatívák, helyenként nem is olyan gyenge jellegű megoldások. Ott van például Daniel Wass, az Evian jobboldali mindenese, aki DDD helyett megnyugvást jelenthet a védelem jobb oldalán, arról már nem is beszélve, hogy milyen formában lévő védő. Nyolc góljával Ibrahimovicot is beérte a gólvadászatban, az milyen lenne, ha ez a fiú még egy normális csapatban, egy világhírű edző kezei alatt pallérozódna tovább?!

Dja Djédjé januári maradása miatt, a fiatal dán jobbhátvéden kívül nem igazán került elő más név, lehetséges, hogy Wassból sem lesz semmi, sőt inkább ez valószínűbb…

Nem így a középpálya támadó szekciója, ahova elképzelhető, hogy vesz valakit Labrune télen. Már nyáron kikerekedett a probléma az átigazolások intézésének monopóliumából, nos ez télen továbbgyűrűzhet. Ugye a kiindulópont Bielsa azon véleménye, hogy két, fent említett posztú játékosra szüksége lenne. Ennek rendje és módja szerint az argentin zseni be is ajánlotta, a már nyáron is felvetülő Matias Fernandezt. A 28 éves chílei középpályás ideális utódja lenne Ayewnak, pláne, hogy Bielsaval dolgoztak együtt Chíle nemzeti keretében! A játékos klubja azonban hezitál, a Fiorentina 7 millió euró alatt nem hajlandó megválni tőle, márpedig ez az OM kasszájának megterhelő összeg lehet, végeredményben pedig újra pofára eshet Bielsa, Labrune-el szemben!

Már az OM elnökének nevéhez köthető egy francia másodosztályú játékos, aki szintén a ghánai válogatott kapitányának pótlását oldhatja meg. Sofiane Boufal, az Angers játékosa mindössze 21 éves, a francia állampolgárságú játékos pusztán 1 millió euróba kerülne. Ügynöke szerint az OM már október táján kivetette rá a hálóját, ám még semmi sem biztos! Olyannyira nem, hogy mára már olasz érdeklődői is akadnak a balszélsőnek, a Juventus és a Milan személyében. Idén 4 gólnál és 3 gólpassznál jár eddig.


Vincent Labrune szerint az OM-re nem vár túl mozgalmas január, az elnök elmondta, nyugodt mercatoja lesz a csapatnak, sem távozni, sem érkezni nem fog senki.

A már említett potenciális érkezők mellett, vannak egyéb jelöltjei is az Olympique de Marseillenek, például a Juventus törpenövésű Giovincoja, vagy a még csak 17 éves, brazil őstehteség Malcom. A torinói klub támadóját már korábban is összeboronálták az OM-mel, ezúttal most mégis a Lyon veheti kölcsön a szezon hátralévő részére. A brazil tini titán Malcom amolyan európai turnét tart éppen, a Corinthians ásza már járt az OM edzőközpontjában, ahol cimborája, Alef vezette körbe, ám a Marseillenél sajnos jóval nagyobb kutyák ácsingóznak a kegyeiért (Chelsea) akiket szintén meglátogatott. Az ifjonc jelenlegi fizetési 3000 euró havonta, amit jócskán megemelhet új munkaadója, a problémát inkább a több, mint 10 milliós kivásárlási ára jelenti.


Akivel azonban a legjobban járna az OM, az egyértelműen Paul-Georges Ntep! Az U21-es francia válogatott szélső idén érte el az áttörést, nem lennék meglepve, ha a Rennes milliókat kaszálna az eladásán. Ami viszont valószínűsíthető, hogy ismét a pénz okán nem az OM, hanem egy európai fenevad vásárolja majd meg. Pedig mennyire isteni lett volna, ha egy éve nem a bretonokat választja, mikor otthagyta a másodosztályú Auxerret…

Nicolas N’Koulou pótlása a védelemben még meglehetősen nagy dilemmát okozhat, annál is inkább, mert az egyetlen reális távozó is a hátvédsor tengelyéből kerülhet ki. Nyáron uszkve 5 millió euróért szerződtette a klub a korosztályos brazil válogatott Doriát, aki idén csak a tartalékoknál kapott lehetőséget. Mivel Marseilleben eddig a tökéletesség igényével nélkülözték, nem csoda, hogy európai topklubok élnének a szezonközi átigazolási lehetőséggel! Lazio, Juve, Milan, Olaszországból már-már mindenki érdeklődött iránta, mind kölcsönvennék fél évre. Ugyanakkor, N’Koulou hiányában, egy teljes hónapig lehet nem lenne kifizetődő stabilan a Fanni-Morel, szélsővédőkből középhátvéddé varázsolt párosra, valamint a tinifrancia Sparagna-Aloé duóra bízni az életünket.

Természetesen a két legnagyobb név a távozók listáján, az a Gignac és Ayew, akik szerződése majd ez év nyarán jár le. Viszont, a temérdek sok kérő és érdeklődő dacára, jelenleg a legtöbb esély arra van, hogy ezt a szezont, és egyúttal a bajnoki cím megszerzésének küzdelmét még az OM-mel viszik végig a srácok. Ezt követően jön csak az igazán emberes feladat, vagyis maradásra és fizetésük drasztikus csökkentésére rábírni az OM legjobban kereső játékosait! 

A buli elkezdődött, a nevek sorozatosan érkeznek, de az alap tézis mégis az, amit a Nagyfőnök deklarált, nyugodt tél vár ránk és aligha kell tartanunk velőtrázó lépésektől, változásoktól.