Idén már csak egy bajnoki vár az OM-re, ami nem tűnik könnyűnek, mégis az utolsót - sok jel alapján azt mondhatjuk-, hogy emlékezetessé teszik nekünk a játékosok. A Lille látogat a vasárnapi ebédet követően a Vélodromeba, a jegyértékesítés máris az egekben, a nézők a bouillabaisse-ük elfogyasztása után, pedig remélhetőleg nem fognak csalódni a látottakban sem. Belegondolni is orgazmikus, milyen csodás lehet 62.000 ember előtt, a koradélutáni, provencei napsütésben játszani?!

Északi ellenpólusunknak tekinthető a Lille, amely talán az egész Ligue 1 eddigi legnagyobb csalódása, a masstiffok mindössze a 12. helyről várják a 19. fordulót. René Girard érthetetlen módon még nem csatlakozott, a Franciaországban egyre növekvő számú munkanélküliek táborához, a Lille a BL selejtezőkből kipottyant nyáron, ami még érthető is volt, de, hogy Girard így ragaszkodjon egy látványtalan és ingerszegény játékstílushoz, ráadásul az eredménytelenség ellenére még állását is megtartsa, azért ez egyedi eset. Ráadásképp említsük meg, hogy nagyjából minden második meccsét a lelátón fejezi be, olyannyira képtelen visszafogni magát a kispadnál...

A Lillenek sok izgalmas és még számomra is ingerkeltő eleme van, akikkel szemben azért nem árt az elővigyázatosság. Divock Origi talán a legragyogóbb ékköve csapatának, de Rio Mavuba, Idrissa Gueye, Simon Kjaer, Sébastien Corchia, és Vincent Enyeama is figyelemre méltó jelenségei a piros-fehéreknek. Mivel eddig sem volt visszafogott a Lille-OM játékosáramlás, és Labrune előszeretettel vásárolt be északról, ebből a névsorból, sem bánnám, ha páran átköltöznének a sokkal vagányabb déli központba.

Ugyanakkor, ha picit a sosem hazudó számokat nézzük át, és a statisztikai adatokra helyezzük a hangsúlyt, megint kiderül, ténylegesen ellenpólusa a két klub egymásnak, nem csak földrajzilag, az aktuális formát tekintve is. Az OM otthon legutóbbi 6 meccséből egyet sem vesztett el, mind a hatot megnyerte a Vélodromeban. A Lille ezzel szemben, idegenben lejátszott legutóbbi fél tucat találkozóin 1, azaz EGY darab pontot gyűjtött!

Szintén az OM mellé állhat a marseille-i publikum, amely 62.000 feletti, teltházhoz korreláló, rekordot döntő nézőszámmal operál vasárnap. Idén a Toulouse elleni bajnokin egyszer már csúcsot döntött Marseille közönsége, most ezt is túlszárnyalhatják a nézők. „Lapzártánkig” 62.309 db jegy fogyott el, uszkve 24 órával a kezdés előtt. Ennek fő oka, a Marseilleben nem ritka, szemtelenül alacsony jegyárak, 20 euró fejében már bejuthat az ember a meccsre!

Ha már ellenpólusok, észak és dél csatáját a támadó és védő felfogás tovább mérgesíti, az Olympique de Marseille 36 rúgott góllal vezeti a támadóranglistát Franciaországban, míg a Lille a legkevesebb gólt szerezve (14) tökutolsó! A masstiffok legjobb góllövője Origi 3 találatnál jár, ezt Gignac a túloldalt 9-el fejeli meg. Újra megkérdezném, Renég Girard mi a f*szt keres még Lilleben?

Meglehetősen értelmetlennek tartom, de emlékezzünk meg a tavalyi randevúnkról, mikor roppant izgalmas 0-0-t játszott a Lille Marseilleben. Azóta mi rengeteget változtunk, északi cimboráink viszont beleragadtak a nézhetetlenség mocskába!


A meccs előtt, már ma játszik a P$G, ami ha nyer otthon a Montpellier ellen, átveheti a vezetést, de nem látok olyan forgatókönyvet, ami szerint náluk is maradna vasárnap délutánig a Ligue 1 elsőség. Alapvetően pofás kis csapat ez a Lille, de olyan mélységesen szar formában érkeznek Marseillebe, amit kénytelenek vagyunk kihasználni. Egy hete is hasonló prognózist állítottam fel a Monaco ellen, ugyanakkor most tényleg úgy érzem, hogy az összes csillag állása nekünk kedvez és egy, a Bordeaux elleni bajnokihoz hasonló képet vizionálok. Kőkemény, férfimunka lesz legyűrni a Lillet, de ahogy Sagnolékat is sikerült legyűrni kétgólos különbséggel, erre nagyon hajazó verzió következhet be holnap délután Girardék ellen is.