Igen, nem csalás, nem ámítás, az OM a 2015-2016-os idényben, hivatalosan már a harmadik edzőjét fogyasztja. Bielsa botrányos távozását le sem reagálta az oldal, talán nem is fogtuk fel igazán, hogy egy ekkora közönség-kedvenc, ilyen hirtelen távozott, ráadásul a stílus! Ugye le style c’est l’homme, ahogy a mondás tartja, nos szeretném, egyrészt ezt a bejegyzést ennek a szállóigének az égisze alatt írni, másrészt, szeretném azt is hinni, hogy Bielsa épp az, a tézist megerősítő kivétel, aki mégsem olyan ember, mint ahogyan Marseille-ből távozott.

 

Voltaképp a poszt megírását a hétvégi bajnoki előtti, szokásos sajtótájékoztató inspirálta, amit már az OM új trénere, a spanyol Michel tartott. Az 52 éves szakember legutóbb a görög Olympiacost irányította, akikkel két szezon alatt két bajnoki címet és egy kupát is begyűjtött. De most nem Őt akarom elsősorban a sárga földig elemezni!

Kiindulási pontunk legyen Marcelo Bielsa. Legutóbbi posztomat gyakorlatilag úgy, ahogy van törölhetném is, hiszen a Ligue 1 ’power-ranking’, a bielsa-i OM megszűnésével totálisan megváltozik, át kell értékelnünk minden szinten, szinte mindent.

El Loco alatt kétségtelenül megcombosodott a csapat. Ezt azt gondolom, még a legnagyobb kritikusok sem vitatják. Igazi támadógépezetté váltunk, a sokak által Guardiolatól eredeztethető totális futball minden elemét elsajátítottuk, félig bele is haltunk, de azért örültünk.

Idén nyáron a komplett Marseille-t szétkapkodták, szinte visszhangzik a fülemben Brad Pitt a Moneyball-ból, amikor mondja, hogy „a Boston elvitte a vesénket, a Yankees a szívünket”. Az is izgi dolog ám’ ( főleg annak aki látta a filmet, aki viszont nem nézze meg mindenképp: http://www.moovie.cc/online-filmek/penzcsinalo-online-2011/ ), hogy a távozók után, mennyire hasonló módon alakították át az idei OM-et Labrune-ék. Jöttek persze Bielsa kérésére játékosok, de zömében minden érkezőről elmondható, hogy olcsón, sokak által inkább lesajnált focistákkal „erősödtünk”. Még a kezdés is a Pénzcsinálóra emlékeztet!

De vissza valóságba. Bielsa lemondott, sosem tudjuk már meg távozása valós okát, ami a legvalószínűbb, hogy zokon vette, amiért a stábjának 2/3-át elbocsátotta a klub vezetősége, ennek után pedig plusz prémiumot igényelt az új szerződésébe, amit nem voltak hajlandók teljesíteni.

Franck Passi, az eddigi másodedző levezényelte a második fordulót, újabb vereség, újabb meccs rúgott gól nélkül, és újra egy minden ízében szétesett keret, akik az eddigi küzdeni akarásukat mintha lehúzták volna a vécén.

Na de megjött az új erő! José Miguel González Martín del Campo, egyszerűbben Michel, szerda délután aláírta kétéves szerződését az Olympique de Marseille-el. Komoly átalakítás, rendrakás, padlássöprés történt a klubnál, megváltunk az örök ígéret Florian Thauvintől, akit nem csak pénzzé, de másik „játékossá is tudtunk tenni”, a Newcastle a 17 millió euró mellé, a négyszeres francia válogatott Rémy Cabella játékjogát is nekünk adta (egyelőre csak egy évre kölcsönben).

Ezekkel a kondíciókkal bátran kiegyezhetünk, most pedig jöhet a nulláról történő építkezés, egy új edző kezei alatt, és még ha a habitus, temperamentum hasonló is, Michel nem úszhatja meg, hogy Bielsa szelleme még jó pár hétig ott lebegjen Marseille városa felett!

Itt érdemes is átkötni a pénteki sajtótájékoztatóra, ami Michel számára kicsit kellemetlenül indult. Az első 5-6 kérdés nem szólt másról, mint Marcelo Bielsa pótlásáról, mik a különbségek, hasonlóságok, szóval csupa olyan összehasonlítgatás, ami persze releváns, de azt képzelem, hogy roppant szarul is eshet egy új edzőnek.

Azonban az elegáns spanyol eszméletlen ügyesen kivágta magát, nem gondolnám, hogy tudatosan tette, amit tett, de mégis El Loco konkrét inverzét szolgálta fel a sajtó munkatársainak. Bielsatól ugyanis megszokhattuk, hogy az újságírókkal semmilyen szemkontaktust nem tart, a kérdésekre rendre a lehető legrövidebben válaszol, és gyakorlatilag kínszenvedésként élt meg, minden egyes sajtótájékoztató. Nem lehetett ezért hibáztatni, lássuk be a mai sportújságírást ignorálni, abszolúte nem ördögtől való tett, Bielsa tette a dolgát, az edzéseken és a meccseken, az amolyan manager-i feladatokat, a világunk egyre sekélyesebb, töltelék-jellegű tevékenységeit viszont megvetette.

Michel ehhez képest vidám volt, elegáns volt, mindenkivel tisztelettel beszélt, ugyanakkor viccelődött is, tényleg azt lehetett érezni, még interneten keresztül is, hogy az egész terem boldog. Így azt gondolom könnyebb lesz Bielsat elfelejteni, az utána maradt űrt befoltozni.

Persze ehhez elsősorban azért a pályán kell bizonyítani, és bár Michelnek két és fél nap áll rendelkezésére, hogy a vasárnap esti, Troyes elleni bajnokira felkészítse csapatát, bizakodhatunk egy szép és eredményes újrakezdésben!

Michel előtt Mendy adott még interjút, aki elkottyintotta, hogy az edzéseken egy számukra új, 4-3-3-as felállást próbálgat az edző, akiről elmondta, hogy sokkal közelebb áll hozzájuk, mint Bielsa, sikerre éhes, stílusát tekintve nagyon agresszív szakember. Az egykori Real Madrid játékos, mikor kérdezték erről a bizonyos 4-3-3-ról viccesen meg is jegyezte, hogy ezentúl nem mond el inkább semmit Mendy-nek, nehogy komolyabb műhelytitkokra is fény derüljön.

A hadrend mellett személyekben is sarkos változást hozhat az új Michel-éra, a madridi legenda Lassana Diarrat, és a legújabb szerzeményt, Rémy Cabellat is késznek érzi a játékra, mindkettejük tudását komolyan dicsérte. Mellettük a fiatal brazil középhátvéd, Dória is esélyhez juthat Michel alatt, az afférjuk Bielsaval tavaly odáig fajult, hogy fél év után, 0 darab játékperccel kölcsönadta az OM, most viszont bizonyíthat!

Nagyon szimpatikus, életvidám embernek tűnik, aki életet vihet, az utóbbi hetekben fásult, kedvetlen, enervált Marseille-be, ami egyébként a spanyol manager szerint is komoly feladat:

„Egy fiatal, nagy potenciált rejtő keretünk van. A legnagyobb feladat a fiúk lelkiállapotán javítani, ha ez sikerül, minden célunkat elérhetjük. Tehetséges csapatunk van, jó játékosokkal, kiváló körülmények között dolgozhatunk, ez a klub és a szurkolói a legjobbat érdemlik.”

Nem csűrném-csavarnám tovább, Michel lehengerlő egyéniség, jól bánik a szavakkal, és úgy fest az újságírókkal is. Szimpatikus ember, ez tény, és ugye emlékszünk még: a stílus maga az ember/le style c’est l’homme. Vasárnap – ha csak foszlányokat is, de remélhetőleg már látunk valamit az érdemi munkájából is.