Kisebb kihagyás után, pótoljuk hiányosságainkat, és a jövőbe tekintünk, újra jelentkezik tehát a Marseille blog. A válogatott szünet sem telt el unalmasan, korosztályos és felnőtt válogatott meccseket figyelhettünk, telis-tele OM játékosokkal, szárnyra keltek már januárra vonatkozó átigazolási találgatások, volt itt minden, mint a búcsúban! A fő témát most mégis a 10. forduló szolgáltatja, egy olyan hazai meccs, amely időbeli síkjával és barátságos déli hangulatával mágnesként vonzza a családokat, de reméljük a sikert is szállítják majd kedvenceink.

Előzetes hírek szerint 59.000 embert várnak a Vélodromeba, ahol vasárnap koradélután a kisebb kihagyás után folytatódik a Ligue 1 őrület. Első helyen áll az OM, és ha a fene fenét eszik is az élről fogadhatjuk majd vasárnap a Toulouset, hiszen bőven van előnyünk a Bordeaux, P$G duett előtt. Az 59.000 fő, amit a klub hivatalosan megerősített, az utóbbi évek legnagyobbika, futballmeccsen a Vél’ben utoljára, a 2003-2004-es szezonban, a Newcastle elleni UEFA Kupa meccsen volt ekkora nézőszám. (2007-ben egy Ausztrália-Anglia rugby meccsen voltak a stadionban még ennél is többen.)

A Toulouse, mint ellenfél nem tűnik sétagaloppnak, legutóbb a Saint-Étiennet fingatták meg idegenben (0-1), de büszkélkedhetnek már a PSG (1-1), a Lyon (2-1) és a Rennes (3-0) skalpjával is. Ugyancsak a Marseille ellen szólhat, hogy a lila-fehérek idegenben a hatodik legjobb teljesítményt nyújtják eddig, míg az OM az összes 22-ből csak 9 pontot szerzett otthon. Az örökmérleg már javít ezen a pesszimista szemléleten, mindeddig 42-szer találkoztak a felek Marseilleben, ebből 26 hazai siker, 12 döntetlen és pusztán 4 vendég győzelem született.

A héten és a múlt héten is a francia válogatottban helyet kapó André-Pierre Gignac volt klubja ellen léphet pályára vasárnap, remélhetőleg folytatja a kimagaslóan jó szériáját, 9 meccs 9 gól, Dédé, csak így tovább! Deschamps válogatottjában a második meccsükön, Örményország ellen, már kezdőként szerepelt Benzema helyén, amit góllal, gólpasszokkal hálált meg. Nem mellékesen az egész Ligue 1 szeptemberi legjobbjának választották meg, de a dobogóra Payet is odafért!!

APG régi klubjában akadnak egyébként hiányzók, Matheus, Spajic és Tisserand a védelemből, Didot pedig a középpályáról hiányozhat déli cimboráinknak, mindannyian alapemberek. Ehhez képest az OM-ben továbbra is mindenki egészséges, köszönhetően az expert latin-amerikai erőnléti edzéseknek! A legveszélyesebb egyértelműen Wissam Ben Yedder, aki aránylag szorosan üldözi Dédét, de persze a bivaly védelmünknek csak nem okozhat gondot. Morel és N’Koulou párosa úgy tűnik, hogy áthatolhatatlan, de a fiatal Dória továbbra is dörömböl a bekk négyes ajtaján.

A Ligue 1 már a szünet alatt elindította internetes kampányát, ami az egyenjogúságot, a rasszizmus elleni harcot tűzte zászlóshajójára. Ennek apropójaként az Olympique de Marseille mezére az Intersport szponzort egy erre a célra készült betűtípussal teszik majd fel.

A meccs előtt Marcelo Bielsa és a válogatottban szintén kezdővé avanzsáló Steve Mandanda is megszólalt.

Az OM trénere arra válaszul, hogy Alessandrini és Thauvin között hezitál-e csak annyit válaszolt, hogy nem, nem kérdés, hogy Flo kezd majd. Erre replikázva az éles-eszű újságírók azt is megkérdezték, hogy miért nem rotálja a kezdőjét, hiszen utoljára szeptember 14-én jelölt más kezdő tizenegyet, zsinórban ötödször kezdhetünk ugyanúgy! „Mindig mikor próbálom összerakni a kezdőt, azt általában úgy teszem, hogy az ellenfélhez igazítottan a legoptimálisabban játszhassunk. Vannak játékosok, akik a meccs előtt közvetlenül kiemelkedő formában vannak, leginkább rájuk támaszkodom, és vannak olyanok, akiknek kicsit több idő kell, hogy elérjék a legjobbjukat. Számomra Alessandrini és Thauvin között nincs is különbség, de ezért tud Thauvin kezdőbe kerülni, az ő edzésmunkájában érzem többször azt, hogy igazán akarja a játékot. Biztos vagyok benne azonban, hogy Alessandrini az év végén rengeteg játékperccel zár majd.”

A hihetetlenül jó formában játszó Mandanda, a francia válogatott szereplése után, újra, rengeteg energiával feltöltötten vezetheti ki csapatát. A Fenomént az esetleges távozásáról kérdezték: „Olvastam cikkeket, hogy szóbahoztak külföldi csapatokkal, de egy szóval nem beszéltünk az elnökkel az elszerződésemről. Egyáltalán nem érdekel most semmi más, januárban sem akarok távozni, az egész jövőmben nem számolok a távozással. Az edzőnk egy igazi vezér, a csapat jól néz ki, bizakodó vagyok a hétvégével kapcsolatban.”

Mandanda kapcsán persze a válogatott és az ottani kezdőkapus szerepkör is szóba került, valamint Didier Deschamps véleménye, volt és jelenlegi kapusáról: „DD azt mondta, nem látott még ilyen jó fizikai állapotban, valóban sokat fogytam, de ez természetes. Nagyon élvezem az új edzésprogramunkat, Stéphane Cassardal csodálatos a munka, rengeteget fejlődtem, örültem is a válogatottságnak. Betegesen sokat dolgozunk, de ez jó, mert tényleg életem legjobb formájában vagyok, és könnyedén adom le a kilókat.”

Kiindulva abból, hogy közel teltházas stadionban, és bombaformában játszhat az OM, a zászló egyértelműen a Marseillenek áll, viszont nem jó szívvel ír az ember már a Montpellier elleni hazai zakó után olyat, hogy simán meglehet a meccs. A lilák erőssége a gyors szélek, kontrák és a befejezéseknél, a futsalos múlttal is rendelkező Ben Yedder. Morel helye mondhatni stabil hátul, de Dória bemutatkozására már egyre nagyobb az esély, akár csereként játszva. Elöl kétlem, hogy sok mindenen változtatna majd az öreg, de szükség lesz mindegyik támadó legkoncentráltabb és legtökéletesebb játékára, mert egy aránylag kemény, 5 védős hadrenddel lesz dolga az OM-nek.

Az előttünk álló meccs legnagyobb kérdése talán az lehet, hogy képesek lesznek-e a srácok újra visszanyerni a csapategységet, mondván, a teljes kerettel igazán aktív munkát, három nap tudott csak végezni Bielsa. Nehéz lehet ilyenkor úgymond rövid idő alatt összekapni az addig jól működő gépezetet, de El Loco alighanem doktorandusza ennek az egésznek.