Hétvégéhez közeledve egy olyan happeningre kell koncentrálnunk, ami grandiózus, jövőt meghatározó, nézettségi csúcsokat döntögető, klasszikusan klasszikus lesz. Közhelyek puffogtatására kevésbé, érdekességek felgöngyölítésére annál inkább készül az OM blog, ami az Olympique de Marseille fővárosi vendégjátékát taglalja és próbál esélyt latolgatni.

Hívják ezt Classique-nak, mint az a francia nyelvből konzekvensen következik, de a Real-Barca után Classiconak, illetve egy hipszter csavarral, a frankofón eredetű choc (sok) megjelölés is helytálló, mint egyfajta konfliktus, ütközet.

Jay-Z és Kanye West populáris hip-hop nótáját alighanem ez a meccs ihlette, a szofisztikáltan csak „Feketék Párizsban” cím, helytálló allegória az OM-re, főleg a Rennes elleni kupameccs után, amikor egyedül Alessandrini volt fehérbőrű játékos a pályán. De ez egyébként abszolút mellékes, sőt inkább pozitív diszkrimináció, már ha van ilyen szóösszetétel egyáltalán!

A jelen távlataival indítva mindent, be kell látnia a szimpatizánsoknak, hogy egy háromesélyes, minden megtörténhet találkozót játszanak majd vasárnap este. Na de tényleg félre a klisékkel és a közhelyekkel, mi várható?

A lelátókon aligha lesz féktelenkedés, a francia fővárosból kiirtottak mindent, ami a foci igazi kelléke, ami eddig legalább egy kicsit emlékeztetett a naturális értelemben vett futballra és az azt támogató drukkolásra. Maradt a rongyrázás, a fényűzés, az ’Ici c’est Paris’ rigmus pár decibeles nyávogása, el kell könyvelnünk, hogy mára, a tribünökön nem maradt ellenfele az OM-nek. Pár ezren biztosan most is kitartanak és vendégként megmutatják, mi fán is terem az igazi szurkolás!

A játékosállományok összehasonlításából aligha jön már ki jól az OM, bár hiányzók mindkét oldalon akadnak, sajnos Orwell óta tudjuk, hogy „minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”! Itt csak arra szeretnék utalni, hogy amíg egy André Ayew, egy Jérémy Morel és egy Alaixys Romao, nem kimondottan veretes nevek, mégis jobban fáj, ezen játékosok elvesztése a Marseille számára, mint a sokkal acélosabb Van der Wiel, Thiago Motta párosé a fővárosi alakulat számára. Gond nélkül bevethetik helyettük Cabayet és Auriert, mindezt alig megérezve, jól látható tehát, hogy mennyire nincs egyenlőség, bármennyire is mindkét oldalt megsebezték az eltiltások.

A hiányzók pótlását a vendég-oldalon nehéz lesz megoldani, szerencsére a liga tegnapi határozata értelmében, Dja Djédjét legalább nem vesztette el az OM, de még így is akadnak kérdőjelek a kezdőt illetőleg. Ezzel a változással ugyanis jó eséllyel ismét csak padozni fog a fiatal, brazil Doria, akinek szeptemberi érkezése óta nincs még bajnoki meccse. Mai sajtótájékoztatóján Bielsa szokásához híven kihirdette már előre az aktuális bajnokira a kezdőjét:

A fenti képen egyetlen komponens változtathat, mégpedig egy párizsi kérdőjel, akiről még mindig nincs senkinek sem pontos infója.

Zlatan Ibrahimovic a legerőteljesebb tényezője lett a Ligue 1-nek, talán Bielsa egy bajnoki címmel letörheti idén a svéd szarvát, de amíg konkrétum nincs, a francia élvonal trónján Ibra ül. A Puskás-díjas támadó vasárnapi játéka pengeélen táncol, bár hetekkel korábban biztosra vette a PSG és hivatalos közleményben jelentették be, hogy Zlatan nem épül fel. Kémeink jelentése szerint tegnap már teljes értékű edzésen vett részt, így most mégis lehet esélye annak, hogy játszhat. A kétcsatáros hadrendre Bielsa válasza eddig a három belsővédős formáció volt, márpedig ebből a csapategységből Romao és Morel is kiesik, így szinte kizárólag Doria marad opcióként, erre vasárnapig alighanem választ kapunk, addig is a fenti 11 tűnik alapfelállásnak.

Izgalmas párharcokra van a pálya több pontján is kilátás, némelyeken még akár keresnivalója is akad az OM-nek, ami a keret erőviszonyainak alapvető különbözőségéből fakadóan azért meglepő.

Itt van például a párizsi jobb oldal és a marseille-i bal találkozója! André Ayew és Benjamin Mendy, a Párizsban még kicsit idegenül mozgó Auriert, alighanem két vállra fektetheti van der Wiel hiányában. De vegyük például a túloldalt, ahol valószínűleg Maxwell kezd és néz majd farkasszemet Thauvinnal. A két játékos tökéletesen ellentétes pályán van, a brazil hátvéd levezetőben, karrierje végén jár, Flo felemelkedőben, fiatalosan szállhat harcba. Középen alakulhat ki a legnagyobb küzdelem, a Payet-Imbula-Lemina hármas, a Matuidi-Verratti-Cabaye trió ellen, hát itt lesz minden, faragás, káprázatos cselek, tényleg amit csak el tudunk képzelni. Az egész ligában eddig legtöbb idegenbeli góllal bíró Gignac is fejtörést okozhat a brazil védelemnek, főleg ha az őt, mögötte támogató egységek is teljes koncentrációval és elánnal játszanak majd.

Erre minden esély megvan, hiszen Bielsaval a kispadon eddig aligha van a csapatnak motivációs gondja. Az is igaz ugyanakkor, hogy az eddigi egyetlen, igazi ellenfél ellen (Lyon) meg volt lőve a csapat, félő, hogy egy hasonló forgatókönyv megint előállhat. Mindezt megelőzve, El Loco a héten megnövelte az edzések számát és a kezdőt és a tartalékokat külön edzve, majd az egységeket összeeresztve, még egy tréninget tart játékosainak. Nem árt, ha tartunk ettől a meccstől, viszont az a nagy büdös helyzet, hogy ekkora sanszunk rég volt már, egy párizsi győzelemre!

2010-ben nyert utoljára a Parcban az OM, akkor is egy új tréner, egy bizonyos Didier Deschamps irányításával kezdett szárnyalásba a klub, végül bajnok is lett. Érthető tehát, ha a Marseille szimpatizánsok egy része már látja maga előtt a kikötőben hömpölygő tömeget, és amint a bajnoki trófeát Bielsa és Mandanda a magasba emelik.

Az előjelek vegyesek, bizonyos mértékben a PSG veszélybe kerülhet, mondhatni egyáltalán nem égnek maximumom hőmérsékleten, sőt, eddig egyedül a Saint-Étienne ellen játszottak talán makulátlanul. A legutóbbi fordulóban például olyan monumentális hibákat vétettek, amiket ha átmentenek az OM ellen, alighanem Gignac és barátai könyörtelenül ki tudnak használni. A könnyelműség Franciaországban is csak egy bizonyos pontig marad megtorlatlan, az eddigi kép alapján, pár kivétellel a Marseille minden meccsén könyörtelen ellenfélnek bizonyult, miért lenne ez másképp vasárnap?!

A tippmix őrülteknek nehéz lenne mit üzenni, talán egy olyan extra tippet lehetne adni, hogy bizony könnyen elképzelhető a piros kártya elővillanása is, ismerve a legutóbbi parázs hangulatú találkákat, ennek nagy esélye van. Emlékezzünk vissza Ravanelli oly régi esetére, Diawara taposására, Jordan Ayew és Beckham összeszólalkozására, de sok ölre-menő csatát említhetnénk még a klubok történelméből. A végeredmény? Hát az már megjósolhatatlan.