Vasárnap egy ritkán adódó esély előtt állt az OM, a PSG váratlan bretagne-i veresége okán, egy esetleges győzelemmel, a Marseille 4 pontra megléphetett volna a második, fővárosiak előtt. Viszont, mint idén már oly’ sokszor, most sem jött ki a lépés, a két francia óriás klub között, maradt végül az 1 pontos differencia.

Az amúgy is tippmix gyilkos hétvége, top-kategóriájú pokolgépét az OM mellett előbb a Qatar Saint-Germain is leszállította. A Ligue 1 talán legkisebb csapatához látogató P$G 1-0-s vereséget szenvedett a Guingamp vendégeként, így az OM Monacoban, már a bemelegítés pillanatában tudta, hogy ha három pontot gyűjt, (újra) több, mint egy győzelem lesz a két klub közti különbség. Ugyanakkor az is megfordulhatott a játékosok buksijában, már a kezdőrúgás előtt, hogy ha kikapnak is maradnak az élen!

A mérkőzésről röviden annyit lehetne mondani, amolyan távirati stílusban, hogy egy nagyon gyenge minőségű, első osztályúnak csak erős ráhagyással nevezhető találka volt a vasárnapi a II. Lajos Stadionban, Monacoban. Rengeteg szabálytalanság mellett, a két csapat erőszakos játéka, intenzív letámadása és relatíve gyors építkezése eredményezte azt, hogy mindezek tökéletes ellentétét láthattuk. Abszolút nem mondható, hogy hemzsegtek volna a lehetőségek (egyik oldalt sem), ebből pedig egy középszerben kipukkadt semmi lett. Ha egyénileg kellene értékelni, egyedül Imbula játéka érdemel szót, akit a statisztikákra alapuló whoscored is 9.1-es osztályzattal díjazott, nem érdemtelenül.

Az eredmény tudatában érdemes megállapítani, hogy az OM egy konkrét vetélytárs ellen sem tudott idén nyerni. Idevehetjük a Saint-Étiennet és a Bordeauxt is persze, de ehhez jókora jóindulat szükségeltetik. A Lyon, a PSG és a Monaco is egyaránt saját otthonában tudott két vállra fektetni minket, amin változtatni kell!

1.000.000 forintos kérdés, hogy mégis min?! Hát ez már egy hosszabb kifejtést érdemelne, de a távirati stílust továbbörökítve lehetne talán ebből is egy kivonatot kreálni.

Ahogy Bielsa is elmondta a meccs után, a Monaco egyáltalán nem képviselt különösebben nagy erőt, sőt, El Loco szerint kimondottan gyengébb csapatnak tűnt számára a hercegi banda, mint a Lyon vagy a PSG. Ezt a látottak alapján azt gondolom, mindenki alá is írja, de akkor mégis mi a kékeres . . . okoz ekkora blokkot a támadójátékban néha? Rá is kanyarodhatunk célegyenesünkre (micsoda monte-carloi duplafedelű metafora), aminek a végén a nyomoronc helyzetkihasználás található, sem pedig a Rascasse. A helyzetkihasználás, ami miatt Lyonban és Párizsban is megszenvedtünk, egy nálunk nem feltétlen erősebb, vagy jobban játszó csapat ellen.

Valahol érthetetlen, hogy a korábban annyira villogó Payet például hol járt vasárnap, de ugyanezt lehetne kérdezni Gignactól vagy Ayewtól is, mert, hogy az embernek fel nem tűnt, hogy pályán lennének, az egészen biztos… Márpedig így, ilyen demotivált szellemiséggel, és ennyire direkten fos kapuralövési mutatóval nem is nagyon lehet meccset nyerni.

Amiért sokat adnék, hogy megtudjam, az egyértelműen ennek a „krízisnek” a kezelése, amolyan latinos, argentin stílusban! Dél-amerikai válságmenedzser = Marcelo Bielsa. El nem tudom képzelni, hogy ez a hektikusság honnan fakad, hogy ahogyan kitesszük a Vélodromeból a lábunkat, mint nyeretlen kétévesek szaladgálunk jobbra-balra, és megszűnik létezni az az ellenállhatatlan OM varázslat, amitől tátva marad a szurkolók szája. Persze nem kell még kongatni a vészharangokat, bőven van ebben az OM-ben annyi, hogy a szezon hátralevő részén beleférjenek ehhez hasonló bakik. Ugyanakkor idegtépő, hogy ilyen lehetőségeket nem tud kihasználni a csapat, ami pedig a bajnoki címhez elengedhetetlenül fontos lenne.

Lehet, ösztönzőként bedob az Öreg egy kis argentin steaket, az Gignacnál nyerő lehet, vagy argentin dogokat küld az összes támadóra, hogy kicsit embereljék meg magukat, mindegy hogyan, csak rázza fel ezt a vasárnapi helyzetet. Azért is sürgős a dolog, mert aranyvasárnap, azaz december 21-én délután 1-kor, jön 2014 utolsó Ligue 1 mérkőzése, amit ha megnyer az OM, őszi bajnoknak tekintheti magát!

A feladat nem lesz könnyebb, mint múlt vasárnap, az idény talán legnagyobb csalódása, a Lille látogat Marseillebe, de ne tévesszen meg senkit a mastiffok 12. helyezése, nagyon vagány és nem kevésbé erős keret érkezik a kikötőbe.