Franciaország a tegnap történtek után feketébe borult, minden városban több(tíz)ezres megemlékezés zajlik a Charlie Hebdo elleni terrortámadás után. Azonban az élet nem áll meg (atyaég mekkora közhely...), szinte épphogy főt hajt az ember, máris folytatódik minden, ahogy szokott, még a foci is. Talán ez lehetne a gyászszünet definíciója is, amivel például a holnapi Montpellier – OM is kezdődni fog.


Túltettük magunkat a vasárnapi Francia kupa kiesésen, a Grenoble elleni zakót követően pénteken már az OM elsőszámúnak tartott porondján, a Ligue1 20. fordulójában folytatja a menetelést. Az ellenfél az a Montpellier lesz, akik irányában bőven akad elszámolni valónk, a második fordulóban, otthon elhullajtott pontok miatt! Akkor, az új Vélodrome első bajnokiján 2-0-s vereséget szenvedett a Marseille, és bár vendégként kevésbé muzsikál jól a támadógépezetünk, azóta rengeteg minden változott, szerencsére előnyünkre.

Ha már „támadógépezet”, a konkrét szóhasználattal egy egykori OM játékos élt, Bixente Lizarazu fogalmazott a téli szünet alatt egy nyilatkozatban úgy, hogy Marcelo Bielsaval egy valóságos támadógépezetté alakult a marseille-i csapat. Nos jó lenne osztani a legendás balbunkó véleményét, főleg egy ennyire fontos meccs előtt, amikor az a tét, hogy játékba lendüljünk egy diszkontált kerettel (talán most már kezditek kapizsgálni a Korda Filmstúdiókat), viszont El Loco harci mechanikájába gigszer csúszhat.

Keződik minden a sérültekkel! Alessandrini és Barrada továbbra is a maródiak listáján, mindkét középpályás a támadósorunkhoz tartozik, és már december óta használhatatlanok, viszont a padról beszállva épp az Ő feladatuk lenne megoldani mások pótlását.

Már a legutóbbi bajnokin, és a hétvégi kupameccsen is, úgymond két csatárral kezdett Bielsa, Gignac mellé tolta fel Batshuayit, aki számunkra a 19. forduló hőse is lett. A szisztéma érdekessége, hogy nincs igazán benne egy befejező csatárunk! Ugyanis a fiatal belga és APG is hamis kilencesként játszik, felváltva tolódik ki egyik illetve másik a szélre, így ketten adnak ki úgymond egy igazi befejezőt. Nagy előnye mindennek, hogy erőt és sebességet egyaránt biztosít a két csodacsatár az ellenfél tizenhatosánál, viszont azt is hozzá kell tegyük, egy ilyen sérültek sújtotta helyzetben a keret mindkét igazi csatárát egyszerre játszatni kockázatos mutatvány.

Felgöngyölítendő probléma még a közelgő Afrika kupa, aminek keretében egy bő hónapra elvesztette az OM André Ayewt. A fekete csillag várhatóan februárig vissza se tér Marseillebe, viszont a helyét be kell tölteni. Mondhatni El Loco előre gondolkozott és Grenobleban nélküle küldte fel a csapatát, Payet és Thauvin egészítette ki a már fent említett csatárduót. A fekete kontinenstorna miatt az OM védelme is meggyengül erre a hónapra, Nicolas N’Koulou hiánya viszont talán kevésbé rázza meg a csapat hátországát.

Marcelo Bielsa mai sajtótájékoztatóján több kérdést is megválaszolt, amik a holnapi bajnoki előtt erős szkepticizmust ültethettek el a szurkolókban. Mindenekelőtt, Bielsa elrendelt egy perc felállt tapsot, a tegnap Párizsban elhunytak emlékére, illetve minden kérdést megelőzve még annyit mondott: „senki sem érdemli meg a halált”.

A kupa kiesés alkalmával nem egy francia orgánum megkérdőjelezte az argentin zseni, Thauvinba vetett hitét, aki korábban úgy nyilatkozott a fiatal szélsőről, mint a legtehetségesebb játékosról, akivel karrierje során együtt dolgozott. Ez nem kis szó, de Flo Grenobleban egyértelműen nem tudta alátámasztani Bielsa igazát.

Ayew hiánya, Flo pocsék formája, a sérültek, nem kimondottan az ideális feltételrendszert biztosítják, Bielsa előtt három út lehet adott, a bajok orvoslására:

  1. Erölteti tovább Thauvint, és bízik benne, hogy az idei szezonban eddig ritkán látott csúcsformáját hozza a ballábas csodagyerek, akiről még a végén kiderülhet, hogy nem is akkora mágus, mint sokan hitték?!
  2. Igazán bielszista gondolat a második opció, ami már a Lille eleni bajnoki meccs után szárnyra kelt. Flo ha kikerül a rotációból, egy huszárvágással Mendy kerülhet fel a támadósorba Payet, Gignac és Batshuayi mellé (nyilván a védelem bal oldalára járulékos formában Morel kerülne, ami már nem kimondottan ínyenc megoldás).
  3. Harmadik pontban az a nagyon szélsőséges verzió is felvetődhet, hogy a mindössze 16 éves Bilel Boutobba kerül a középpálya támadó szekciójába, aki a Monaco ellen csereként már kapott lehetőséget, és meg is döntötte az OM legfiatalabb pályára lépőjének rekordját.

Azt a kérdést, hogyan oldja meg Ayew és N’Koulou pótlását, nagyon egyszerűen azzal zárta le, hogy „van elegendő elérhető játékosom”, rövidre zárva a mercatoval kapcsolatos találgatásokat. Avagy úgy is fordíthatom a mondandóját, hogy „nem igazolunk senkit”!

Bielsa szerencsére szolgált válaszokkal a sajtótájékoztatóján. Az általam eddig nem igazán tárgyalt védelemmel kapcsolatban egyszerű reakciója volt, N’Koulou kameruni távolléte miatt a Fanni-Morel védőtengelyt teszi meg alapnak, akik helyett amolyan beugróként a fiatal Aloé-Dória párost veti be az argentin mester ebben a hónapban!

A már nem ennyire „sima ügy” középpályát tulajdonképp már nem tisztázta El Loco, valószínűleg a fent vázolt 1. vagy 2. verziót választja a Montpellier ellen, amelyeket nem zárt ki. Egyszerűen úgy fogalmazott, „az aktuálisan legjobb megoldást keressük”. Boutobba kapcsán már részletesebb véleményt formált:

„Kezdőbe kerülni komoly felelősséggel jár, a társaidért, a szurkolóidért is felelős vagy. Hogy ezt valaki elérje, komoly tapasztalatot kell szereznie. Karrierem során a Newell’s Old Boysnál figyeltem fel először arra, hogy a saját nevelésű, fiatal játékosoknak nagyon jót tesz, ha kölcsönben, gyengébb csapatban veszik fel a ritmust. Nagyot hibáznék, ha most, a jelenlegi helyzetben kezdő játékosnak tartanám, még nem áll készen, ami viszont nem jelenti azt, hogy nem lehet belőle a jövőben nagyon jó játékos. Óvatosnak kell lennem a fiatalok beépítésével, ami nem könnyű feladat, főleg a Marseille helyzetében, ahol sok a tehetséges fiatal, és a keretünk sem mély.”

Komoly bosszúállásra készülünk a Montpellier ellen, az esélyeink nem rosszak, de a hiányzók, és a sajtóban komoly hypeot kapó kupa vereség, nagyon nem jön jól egy olyan csapat ellen, amelyik eddig bőven erején felül teljesít! Ja, és egy picit talán sokkoló vélemény, miszerint Labrune a Bielsa-éra után az aktuális ellenfélnél ügyködő, alkoholista latin szappanoperába illő kinézetű, bohém életviteléről erősen híres Rolland Courbist tenné meg az OM trénerének…